‹ E-1 මහාචාර්ය වීසා තොරතුරු
E-1 මහාචාර්යවරයෙකුගේ විශ්වවිද්යාලය සමඟ ගිවිසුම අවසන් වූ පසු කොරියාවේ දිගටම රැඳී සිටිය හැකිද?
පදනම: අධිකරණ අමාත්යාංශයේ (법무부) 「නේවාසික පැමිණිලි සුදුසුකම් අනුව මාර්ගෝපදේශ අත්පොත」 (2026.11.02 අනුව) · 「ගමනාගමන පාලන පනතේ ක්රියාත්මක කිරීමේ රෙගුලාසි」 (출입국관리법 시행규칙) [උපලේඛන 5-2] (අධිකරණ අමාත්ය නියෝගය අංක 1172, 2026.10.23 සිට ක්රියාත්මකයි)ඔව්, රැඳී සිටීමට මාර්ග තිබේ. නමුත් මහාචාර්ය (E-1) වීසා සුදුසුකම පදනම් වන්නේ විශ්වවිද්යාලයක සේවය කිරීම මතයි. ඒ නිසා ගිවිසුම අවසන් වූ පසු දිගටම රැඳී සිටීමට වෙනත් පාසලකට මාරු වීමට හෝ වෙනත් වීසා සුදුසුකමකට වෙනස් කර ගැනීමට සිදුවේ.
දිගටම රැඳී සිටීමේ ක්රම
- වෙනත් විශ්වවිද්යාලයකට මාරු වීම (සේවා ස්ථාන වෙනස්කිරීමේ දැනුම්දීම): අලුත් විශ්වවිද්යාලයේ සේවය කිරීමට සුදුසුකම් තිබේ නම් කලින් අවසර ගැනීම අවශ්ය නැත. මාරු වී දින 15ක් ඇතුළත අදාළ ගමනාගමන කාර්යාලයට (출입국) දැනුම් දෙන්න.
- මුල් විශ්වවිද්යාලයේ එකඟතා ලිපිය: ගිවිසුම අවසන් වන දිනය දක්වා සේවය කළා නම් ඉදිරිපත් කළ යුතු නැත. පාසල තාවකාලිකව හෝ සම්පූර්ණයෙන්ම වසා දමා තිබුණොත් හෝ වැටුප් ගෙවීම ප්රමාද වී තිබුණොත්, ඒ බව සනාථ කරන ලේඛන හෝ හේතු පැහැදිලි කරන ලිපියක් ඒ වෙනුවට දිය හැකිය.
- අලුත් සේවා ස්ථානයේ ලේඛන: මූලික ලේඛන (දැනුම්දීමේ පෝරමය, ගමන් බලපත්රය, ලියාපදිංචි කාඩ්පත) සමඟ සේවා ගිවිසුම සහ අලුත් විශ්වවිද්යාලයේ ව්යාපාර ලියාපදිංචි සහතිකය ඉදිරිපත් කරන්න.
- වෙනත් වීසා සුදුසුකමකට වෙනස් කිරීම: ඉක්මනින් මාරු විය හැකි තැනක් නැත්නම් සාමාන්යයෙන් රැකියා සෙවීමේ (D-10) වීසාවට වෙනස් කර රැකියාවක් සොයන්න. පර්යේෂණ ආයතනයකට මාරු වන්නේ නම් පර්යේෂණ (E-3) වීසාවටද වෙනස් කළ හැකිය. වීසා සුදුසුකම් වෙනස් කිරීමේ ගාස්තුව 100,000 KRW කි.
⚠️ අවධානය යොමු කළ යුතු කරුණු
- ගිවිසුම අවසන් වූ පසු කිසිවක් නොකර එලෙසම සිටීම හොඳ නැත. නේවාසික කාලය ඉතිරිව තිබුණත් රැඳී සිටීමට ඇති පදනම දුර්වල විය හැකිය. පාසල සේවා වෙනස්වීම දැනුම් දුන්නොත් ගමනාගමන කාර්යාලය නේවාසික කාලය කෙටි කළ හැකිය. මෙය පුද්ගලයා අනුව වෙනස් ලෙස සැලකෙන නිසා අනිවාර්යයෙන් තහවුරු කර ගන්න.
- ඔබේ වරදක් නිසා සේවයෙන් පහ කළා නම්, හෝ ගිවිසුම මැද සේවය අත්හැර මුල් විශ්වවිද්යාලයේ එකඟතාවද ලබා නොගත්තා නම්, දැනුම් දීමෙන් පමණක් මාරු විය නොහැක. එවිට සේවා ස්ථාන වෙනස් කිරීමේ අවසරය වෙනම ලබාගත යුතුය.
- දැනුම්දීමේ කාල සීමාව ඉක්මවූයොත් දඩ ගෙවීමට සිදු විය හැකිය.
- නේවාසික කාලය දැනටමත් අවසන් වී ඇත්නම් හෝ අවසන් වීමට ආසන්න නම්, K-VISA AI පරිපාලන නීති උපදේශක (행정사) උපදේශනය (යෙදුමේ වීසා සේවාව) ලබාගන්න.
ගිවිසුම අවසන් වීමට පෙර ඊළඟ සැලැස්ම (රැකියා මාරුව, D-10, රටින් පිටවීම) තීරණය කරන්න. නිවැරදි තොරතුරු සඳහා HiKorea (hikorea.go.kr) හෝ 1345 අංකයෙන් නැවත වරක් තහවුරු කර ගන්න.
මූලාශ්ර හා පදනම
- 체류민원 매뉴얼 · 교수(E-1) › 근무처의 변경·추가දින 15ක් ඇතුළත පසුව දැනුම් දීම, ඔබේ වරදක් නිසා සේවයෙන් ඉවත් වූ අවස්ථා හැර
- 출입국관리법 시행규칙 [별표 5의2] 체류자격 외 활동허가 신청 등 첨부서류(제76조제2항 관련) › 교수(E-1) 근무처 변경·추가ගිවිසුම අවසන් වන තෙක් සේවය කළා නම් මුල් සේවා ස්ථානයේ එකඟතා ලිපියෙන් නිදහස්
ඔබේ වීසාව හා කල් ඉකුත් දිනය අනුව නැවත අහන්නඔබේ රැඳී සිටීමේ තොරතුරු ඇතුළත් කළොත් දින, අදාළ ආගමන කාර්යාලය සහ අවශ්ය ලේඛන දක්වා ඔබේ තත්ත්වයට ගැළපෙන පිළිතුරු ලැබේ.මගේ තත්ත්වය අනුව අහන්න
අදාළ ප්රශ්න
E-1 මහාචාර්ය ලෙස රැඳී සිටීමේ කාලය දීර්ඝ කිරීම සඳහා අයදුම් කළ යුත්තේ කවදා සිටද, කුමන ලේඛන සමගද?E-1 මහාචාර්ය වීසා එකෙන් වෙනත් නේවාසික සුදුසුකමකට මාරු විය හැකිද?E-1 මහාචාර්ය වීසාවෙන් කළ හැකි සහ කළ නොහැකි දේ මොනවාද?E-1 මහාචාර්යවරයෙකුගේ cccභාර්යාව/සැමියා සහ දරුවන්ට එක්ව ජීවත් වීමට ලබාගත හැකි වීසා වර්ගය කුමක්ද?E-1 මහාචාර්යවරයෙක් නිවාඩු කාලයට හෝ සමුළුවකට රට හැර යන විට නැවත ඇතුළුවීමේ අවසරය (재입국허가) අවශ්යද?K-VISA AI අධිකරණ අමාත්යාංශයේ අත්පොත්, නීති සහ රාජ්ය ආයතන උපදෙස් මත පදනම්ව සකස් කළ සාමාන්ය තොරතුරු. නීති උපදෙස් නොවේ. අවසාන තහවුරු කිරීම HiKorea හෝ විදේශිකයන් සඳහා තොරතුරු මධ්යස්ථානයෙන් (1345) කරගන්න.
