‹ E-1 प्राध्यापक भिसा जानकारी
E-1 प्राध्यापकको विश्वविद्यालयसँगको सम्झौता सकिएपछि कोरियामा बस्न मिल्छ?
आधार: न्याय मन्त्रालय (법무부) 「बसाइ सेवा स्थिति अनुसार मार्गदर्शन म्यानुअल」 (2026.11.02 को आधारमा) · 「अध्यागमन नियन्त्रण ऐन कार्यान्वयन नियमावली」 (출입국관리법 시행규칙) [अनुसूची 5-2] (न्याय मन्त्रालय आदेश नं. 1172, 2026.10.23 देखि लागू)हो, बस्न सक्ने बाटो छ। तर प्राध्यापक (E-1) स्थिति विश्वविद्यालयमा काम गर्ने शर्तमा आधारित हुन्छ। त्यसैले सम्झौता सकिएपछि अर्को विश्वविद्यालयमा सर्नुपर्छ वा अर्को स्थितिमा बदल्नुपर्छ। तब मात्र बस्न सकिन्छ।
बस्न जारी राख्ने तरिका
- अर्को विश्वविद्यालयमा सर्ने (कार्यस्थल परिवर्तन रिपोर्ट): नयाँ विश्वविद्यालयमा काम गर्ने योग्यता छ भने अगाडि अनुमति लिनु पर्दैन। सरेको 15 दिनभित्र आफ्नो क्षेत्रको अध्यागमन कार्यालयमा (출입국) रिपोर्ट गर्नुहोस्।
- पुरानो विश्वविद्यालयको सहमतिपत्र: सम्झौता सकिने दिनसम्म काम गरेको भए बुझाउनु पर्दैन। विश्वविद्यालय बन्द वा खारेज भएको छ वा तलब रोकिएको छ भने त्यसको प्रमाणपत्र वा कारण खुलाउने पत्रले काम चल्छ।
- नयाँ कार्यस्थलका कागजात: आधारभूत कागजात (रिपोर्ट फारम, राहदानी, दर्ता कार्ड) सँगै रोजगार सम्झौता र नयाँ विश्वविद्यालयको व्यवसाय दर्ता प्रमाणपत्र बुझाउनुहोस्।
- अर्को स्थितिमा बदल्ने: तुरुन्त सर्ने ठाउँ छैन भने सामान्यतया जागिर खोज्ने (D-10) मा बदलेर काम खोज्नुहोस्। अनुसन्धान संस्थामा जाने हो भने अनुसन्धान (E-3) मा पनि बदल्न सकिन्छ। स्थिति परिवर्तन शुल्क 100,000 KRW हो।
⚠️ ध्यान दिनुपर्ने कुरा
- सम्झौता सकिएपछि केही नगरी बस्नु हुँदैन। बस्ने अवधि बाँकी भए पनि बस्ने आधार कमजोर हुन सक्छ। विश्वविद्यालयले रोजगार परिवर्तन रिपोर्ट गरे अध्यागमनले बस्ने अवधि छोट्याउन पनि सक्छ। यो व्यक्तिपिच्छे फरक हुन सक्छ, त्यसैले अवश्य जाँच गर्नुहोस्।
- आफ्नै गल्तीले बर्खास्त भएको वा सम्झौताको बीचमै छोडेको र पुरानो विश्वविद्यालयको सहमति पनि नपाएको भए रिपोर्टले मात्र सर्न मिल्दैन। यस्तोमा कार्यस्थल परिवर्तन अनुमति छुट्टै लिनुपर्छ।
- रिपोर्ट गर्ने म्याद नाघे जरिवाना लाग्न सक्छ।
- बस्ने अवधि सकिइसकेको वा सकिन लागेको छ भने K-VISA AI प्रशासनिक सल्लाहकार परामर्श (एपको भिसा सेवा) लिनुहोस्।
सम्झौता सकिनु अघि अर्को योजना (जागिर सर्ने, D-10, देश छाड्ने) तय गर्नुहोस्। सही जानकारी हाईकोरिया (hikorea.go.kr) वा 1345 मा फेरि एकपटक जाँच गर्नुहोस्।
स्रोत र आधार
- 체류민원 매뉴얼 · 교수(E-1) › 근무처의 변경·추가15 दिनभित्र पछि रिपोर्ट गर्नुपर्छ, आफ्नै गल्तीले जागिर छोडेको अवस्था बाहेक
- 출입국관리법 시행규칙 [별표 5의2] 체류자격 외 활동허가 신청 등 첨부서류(제76조제2항 관련) › 교수(E-1) 근무처 변경·추가सम्झौता सकिने बेलासम्म काम गरेको भए पुरानो कार्यस्थलको सहमतिपत्र छुट
आफ्नो भिसा र म्यादअनुसार फेरि सोध्नुहोस्आफ्नो बसाइ जानकारी राख्नुहोस्, मिति, सम्बन्धित अध्यागमन कार्यालय र चाहिने कागजातसम्म तपाईंको अवस्थाअनुसार उत्तर पाउनुहुन्छ।मेरो अवस्थाअनुसार सोध्ने
सम्बन्धित प्रश्न
E-1 प्राध्यापकले बस्ने अवधि थप्न (체류기간 연장) कहिलेदेखि र कुन कागजातसहित आवेदन दिने?के म E-1 प्राध्यापक (교수) स्टाटसबाट अर्को स्टाटसमा परिवर्तन गर्न सक्छु?E-1 प्राध्यापक भिसाले के गर्न मिल्छ र के गर्न मिल्दैन?E-1 प्राध्यापकको श्रीमान्/श्रीमती र बच्चाहरू कुन भिसामा सँगै बस्न सक्छन्?E-1 प्राध्यापकले बिदा वा सम्मेलनका लागि कोरिया बाहिर जाँदा पुनः प्रवेश अनुमति (재입국허가) चाहिन्छ?K-VISA AI ले न्याय मन्त्रालयको म्यानुअल, कानुन र सरकारी निकायको निर्देशनका आधारमा तयार पारेको सामान्य जानकारी। कानुनी सल्लाह होइन। अन्तिम पुष्टि HiKorea वा विदेशी सूचना केन्द्र (1345) मा गर्नुहोस्।
