‹ ព័ត៌មានទិដ្ឋាការ E-1 សាស្ត្រាចារ្យ
តើសាស្ត្រាចារ្យ E-1 អាចស្នាក់នៅកូរ៉េបន្តបានទេ នៅពេលកិច្ចសន្យាជាមួយសកលវិទ្យាល័យបញ្ចប់?
មូលដ្ឋាន: ក្រសួងយុត្តិធម៌ (법무부) «សៀវភៅណែនាំសេវាស្នាក់នៅតាមឋានៈ» (គិតត្រឹម 2026.11.02) · «បទបញ្ជាអនុវត្តច្បាប់ត្រួតពិនិត្យអន្តោប្រវេសន៍» [ឧបសម្ព័ន្ធ 5-2] (ក្រឹត្យក្រសួងយុត្តិធម៌ លេខ 1172, អនុវត្តពី 2026.10.23)បាទ/ចាស មានវិធីដែលអាចស្នាក់នៅបាន។ ប៉ុន្តែ ឋានៈសាស្ត្រាចារ្យ (E-1) គឺផ្អែកលើការធ្វើការនៅសកលវិទ្យាល័យ។ ដូច្នេះ នៅពេលកិច្ចសន្យាបញ្ចប់ អ្នកត្រូវ ប្តូរទៅសាលាផ្សេង ឬប្តូរទៅឋានៈផ្សេង ទើបអាចស្នាក់នៅបន្តបាន។
វិធីស្នាក់នៅបន្ត
- ប្តូរទៅសកលវិទ្យាល័យផ្សេង (ការរាយការណ៍ប្តូរកន្លែងធ្វើការ): បើអ្នកមានលក្ខខណ្ឌគ្រប់គ្រាន់ដើម្បីធ្វើការនៅសកលវិទ្យាល័យថ្មី អ្នកមិនចាំបាច់ទទួលការអនុញ្ញាតជាមុនទេ។ ក្រោយពីប្តូរហើយ ត្រូវរាយការណ៍ទៅការិយាល័យអន្តោប្រវេសន៍ (출입국) ដែលទទួលបន្ទុក ក្នុងរយៈពេល 15 ថ្ងៃ។
- លិខិតយល់ព្រមពីសកលវិទ្យាល័យដើម: បើអ្នកបានធ្វើការរហូតដល់ថ្ងៃកិច្ចសន្យាបញ្ចប់ អ្នកមិនចាំបាច់ដាក់ទេ។ បើសាលាបានផ្អាកដំណើរការ ឬបិទ ឬបានយឺតបើកប្រាក់ខែ អ្នកអាចប្រើឯកសារបញ្ជាក់ ឬលិខិតពន្យល់មូលហេតុជំនួសបាន។
- ឯកសារកន្លែងធ្វើការថ្មី: ដាក់ឯកសារមូលដ្ឋាន (ពាក្យរាយការណ៍ លិខិតឆ្លងដែន កាតចុះឈ្មោះ) រួមជាមួយកិច្ចសន្យាការងារ និងប័ណ្ណចុះបញ្ជីអាជីវកម្ម (사업자등록증) របស់សកលវិទ្យាល័យថ្មី។
- ប្តូរទៅឋានៈផ្សេង: បើមិនមានកន្លែងត្រូវទៅភ្លាមៗ ជាទូទៅអ្នកប្តូរទៅឋានៈរកការងារ (D-10) ដើម្បីស្វែងរកការងារ។ បើអ្នកទៅស្ថាប័នស្រាវជ្រាវ អ្នកក៏អាចប្តូរទៅឋានៈស្រាវជ្រាវ (E-3) បាន។ ថ្លៃសេវាប្តូរឋានៈគឺ 100,000 KRW។
⚠️ ចំណុចត្រូវប្រុងប្រយ័ត្ន
- បើកិច្ចសន្យាបញ្ចប់ ហើយអ្នកមិនធ្វើអ្វីសោះ គ្រាន់តែនៅដដែល នោះមិនត្រូវទេ។ ទោះរយៈពេលស្នាក់នៅនៅសល់ក៏ដោយ មូលដ្ឋានសម្រាប់ស្នាក់នៅអាចខ្សោយ។ បើសាលារាយការណ៍ពីការប្រែប្រួលការជួល ការិយាល័យអន្តោប្រវេសន៍អាចកាត់បន្ថយរយៈពេលស្នាក់នៅ។ ករណីនេះមានការដោះស្រាយខុសគ្នាតាមបុគ្គល ដូច្នេះសូមផ្ទៀងផ្ទាត់ឲ្យច្បាស់។
- បើអ្នកត្រូវបានបណ្តេញចេញដោយសារកំហុសខ្លួនឯង ឬឈប់ពាក់កណ្តាលកិច្ចសន្យា ហើយមិនបានទទួលការយល់ព្រមពីសកលវិទ្យាល័យដើម អ្នកមិនអាចប្តូរដោយគ្រាន់តែរាយការណ៍បានទេ។ ក្នុងករណីនេះ អ្នកត្រូវស្នើសុំការអនុញ្ញាតប្តូរកន្លែងធ្វើការដោយឡែក។
- បើហួសកំណត់រាយការណ៍ អាចត្រូវពិន័យ។
- បើរយៈពេលស្នាក់នៅបានផុតកំណត់ហើយ ឬជិតផុត សូមទទួលការប្រឹក្សាពី K-VISA AI អ្នកគ្រប់គ្រងរដ្ឋបាល (행정사) (សេវាទិដ្ឋាការក្នុងកម្មវិធី)។
មុនកិច្ចសន្យាបញ្ចប់ សូមកំណត់ផែនការបន្ទាប់ (ប្តូរការងារ D-10 ឬចាកចេញពីប្រទេស)។ សូមផ្ទៀងផ្ទាត់ព័ត៌មានច្បាស់លាស់ម្ដងទៀតនៅ HiKorea (hikorea.go.kr) ឬលេខ 1345។
ប្រភព និងមូលដ្ឋាន
- 체류민원 매뉴얼 · 교수(E-1) › 근무처의 변경·추가រាយការណ៍ក្រោយក្នុងរយៈពេល 15 ថ្ងៃ លើកលែងករណីឈប់ដោយសារកំហុសខ្លួនឯង
- 출입국관리법 시행규칙 [별표 5의2] 체류자격 외 활동허가 신청 등 첨부서류(제76조제2항 관련) › 교수(E-1) 근무처 변경·추가បើបានធ្វើការរហូតដល់កិច្ចសន្យាបញ្ចប់ ត្រូវបានលើកលែងពីលិខិតយល់ព្រមរបស់កន្លែងធ្វើការដើម
សួរម្តងទៀតតាមទិដ្ឋាការ និងថ្ងៃផុតកំណត់របស់អ្នកបញ្ចូលព័ត៌មានស្នាក់នៅ ហើយទទួលចម្លើយតាមស្ថានភាពអ្នក រហូតដល់កាលបរិច្ឆេទ ការិយាល័យអន្តោប្រវេសន៍ទទួលបន្ទុក និងឯកសារដែលត្រូវការ។សួរតាមស្ថានភាពខ្ញុំ
សំណួរពាក់ព័ន្ធ
តើអាចប្តូរពី E-1 សាស្ត្រាចារ្យ ទៅឋានៈស្នាក់នៅផ្សេងបានទេ?តើអាចដាក់ពាក្យសុំបន្តរយៈពេលស្នាក់នៅសម្រាប់ E-1 សាស្ត្រាចារ្យ ចាប់ពីពេលណា ហើយត្រូវប្រើឯកសារអ្វីខ្លះ?តើអ្វីដែលអាចធ្វើបាន និងមិនអាចធ្វើបាន ជាមួយទិដ្ឋាការសាស្ត្រាចារ្យ E-1?តើសាស្ត្រាចារ្យ E-1 ត្រូវការការអនុញ្ញាតចូលប្រទេសឡើងវិញ (재입국허가) ដែរឬទេ នៅពេលចាកចេញក្នុងអំឡុងវិស្សមកាល ឬដើម្បីចូលរួមសន្និសីទសិក្សា?តើគ្រួសារ (ប្តី ឬប្រពន្ធ និងកូន) របស់សាស្ត្រាចារ្យ E-1 អាចរស់នៅជាមួយគ្នាដោយប្រើទិដ្ឋាការអ្វី?ព័ត៌មានទូទៅដែល K-VISA AI រៀបចំផ្អែកលើសៀវភៅណែនាំក្រសួងយុត្តិធម៌ ច្បាប់ និងការណែនាំស្ថាប័នរដ្ឋ។ មិនមែនជាការប្រឹក្សាផ្លូវច្បាប់ទេ។ សូមបញ្ជាក់ចុងក្រោយនៅ HiKorea ឬមជ្ឈមណ្ឌលព័ត៌មានជនបរទេស (1345)។
