स्वास्थ्य बीमा शुल्क बाँकी भए भिसा विस्तारमा के असर पर्छ?
आधार: न्याय मन्त्रालयको नीति जानकारी 'विदेशीको भिसा विस्तारअघि कर र स्वास्थ्य बीमा शुल्क बक्यौता जाँच प्रणाली' (जाँच मिति 2026.10.29) · राष्ट्रिय कानून सूचना केन्द्र (국가법령정보센터) 「राष्ट्रिय स्वास्थ्य बीमा ऐन」 (कानुन नं. 21522, 2026.10.8. लागू) धारा 12, 53, 109 उपधारा 10, 11, 「राष्ट्रिय स्वास्थ्य बीमा ऐन कार्यान्वयन आदेश」 (2026.10.1. लागू) धारा 76-6 र [तालिका 6-2], 「राष्ट्रिय स्वास्थ्य बीमा ऐन कार्यान्वयन नियमावली」 (स्वास्थ्य तथा कल्याण मन्त्रालय आदेश नं. 1202, 2026.9.28. लागू) धारा 7, 7-2 (जाँच मिति 2026.10.30)बाँकी स्वास्थ्य बीमा शुल्क नतिरे विस्तार अनुमति सामान्यतया 6 महिना वा सोभन्दा छोटो हुन्छ। आवेदन दिनुअघि सबै तिरे सामान्य रूपमै विस्तार पाउन सकिन्छ।
अध्यागमन कार्यालयले (출입국) विस्तार आवेदन लिँदा कर र स्वास्थ्य बीमा शुल्क बाँकी छ कि छैन जाँच गर्छ। यो दर्ता भएका 19 वर्ष वा सोभन्दा माथिका विदेशीलाई लागू हुन्छ। बाँकी रकम भए जिम्मेवार अधिकारीले तिर्न भन्छन्। त्यतिबेला सबै तिरे सामान्य रूपमै विस्तार हुन्छ। अवधि आवासीय हैसियत अनुसार फरक हुन्छ, तर सामान्यतया 2~5 वर्ष हुन्छ। नतिरे सामान्यतया 6 महिना वा सोभन्दा छोटो अवधिको मात्र अनुमति हुन्छ।
💡 पहिले नै तयारी गर्दा राम्रो हुन्छ
- विस्तार आवेदन बसाइ अवधि सकिनुभन्दा 4 महिना अगाडिदेखि दिन सकिन्छ। त्यसअघि राष्ट्रिय स्वास्थ्य बीमा सेवा (국민건강보험공단) मा बाँकी शुल्क जाँच गरेर तिर्नुहोस्।
- तिरेको रसिद सुरक्षित राख्नुहोस्।
- शुल्क लामो समय बाँकी रह्यो भने अस्पताल उपचारमा स्वास्थ्य बीमाको सुविधा रोकिन सक्छ। सेवाबाट किस्तामा तिर्ने स्वीकृति लिएर 1 पटक वा बढी तिरे फेरि सुविधा पाउन सकिन्छ।
सही जानकारीका लागि हाइकोरिया (hikorea.go.kr) वा 1345 मा फेरि एकपटक सोध्नुहोस्।
स्रोत र आधार
- 외국인 비자연장 전 세금·건강보험료 체납 확인제도 › 운영 절차सबै तिरे सामान्य रूपमै विस्तार (सामान्यतया 2~5 वर्ष), नतिरे सामान्यतया 6 महिना वा सोभन्दा छोटो
- 국민건강보험법 - 요양기관 본인·자격 확인(제12조)·보험료 체납 시 급여제한과 완납 시 인정(제53조)·외국인 급여제한 예외(시행령 제76조의6·별표 6의2) › 제53조शुल्क बाँकी भए सुविधा रोकिन सक्छ, किस्तामा तिर्ने स्वीकृति पछि 1 पटक वा बढी तिरे फेरि पाउन सकिन्छ
सम्बन्धित प्रश्न
विदेशीले पनि स्वास्थ्य बीमामा अनिवार्य रूपमा सहभागी हुनुपर्छ? बीमा शुल्क कति हो?के म विदेशी पति/पत्नी र बच्चालाई स्वास्थ्य बीमाको आश्रित (피부양자) मा राख्न सक्छु?स्वास्थ्य बीमा नभएको बेला अस्पताल खर्चमा सहयोग पाउन सकिन्छ?देश छाड्दा स्वास्थ्य बीमा कसरी मिलान गर्ने?विदेशीहरूको स्वास्थ्य बीमा दर्ताबाट छुट पाइने अवस्था छ कि?K-VISA AI ले न्याय मन्त्रालयको म्यानुअल, कानुन र सरकारी निकायको निर्देशनका आधारमा तयार पारेको सामान्य जानकारी। कानुनी सल्लाह होइन। अन्तिम पुष्टि HiKorea वा विदेशी सूचना केन्द्र (1345) मा गर्नुहोस्।
