If I get Korean nationality, do I have to give up my original nationality?
Based on: HiKorea (하이코리아) 「Immigration/Stay Guide (출입국/체류안내)」 (revision date not confirmed) · 「Nationality Act (국적법)」 (Act No. 18978, in force 2022.10.1.)Yes, in principle you do. If you got Korean nationality through naturalization or nationality restoration, you must renounce your original nationality within 1 year from the day you got it.
If you do not renounce it within 1 year, you lose Korean nationality when that period ends. But in the cases below, you can make a 'Pledge Not to Exercise Foreign Nationality' (외국국적불행사 서약) instead of renouncing your original nationality. This pledge is a promise not to use your foreign nationality in Korea. If you make the pledge, you can in effect keep both nationalities.
💡 Cases where you do not have to renounce your nationality
- Marriage naturalized persons who keep a normal marriage
- Excellent talents and persons of special merit
- People who were adopted by a foreigner as a minor and then got permission for nationality restoration
- People who entered Korea to settle permanently after age 65 and got permission for nationality restoration
- People who find it hard to renounce nationality because of foreign laws or systems
⚠️ Things to note
- You can make the pledge only at the nationality desk (국적계) of an immigration office or foreigner office inside Korea. You cannot make it at a Korean embassy or consulate abroad (재외공관).
- If you break the pledge, you will get a nationality selection order (국적선택명령). Then you must choose one nationality within 6 months. If you do not choose, you lose Korean nationality.
- Even if you lost Korean nationality after the 1 year, you can get it back by a nationality reacquisition report (국적재취득신고) if you renounce your original nationality within 1 year from the day you lost it.
Be sure to check whether you can make the pledge at HiKorea (hikorea.go.kr) or the Foreigner Helpline (외국인종합안내센터, 1345).
Sources
- 국적법 · 총칙 › 제10조After getting nationality, you must renounce or pledge about your foreign nationality within 1 year, or you lose Korean nationality
- 하이코리아 안내 · 국적선택명령/국적상실결정/외국국적포기의무 › 외국국적불행사 서약Who can pledge, pledge only possible inside Korea, and you must choose a nationality within 6 months if you break the pledge
- 하이코리아 안내 · 국적취득 · 국적법 제11조(국적의재취득) › 재취득If you renounce your foreign nationality within 1 year after losing Korean nationality, you can get it back by report
Related questions
What are the requirements for general naturalization?What are the requirements for general naturalization?How do I prepare for the Naturalization Comprehensive Assessment (interview and written test)?What are the requirements for simplified naturalization for marriage immigrants?Can a foreign-national Korean compatriot regain Korean nationality?General guidance prepared by K-VISA AI from Ministry of Justice manuals, laws and official guides. Not legal advice — please confirm with HiKorea or the Immigration Contact Center (1345).
